Angst

Hvad er angst, og hvordan føles det?

Angst viser sig på forskellige måder og med varierende intensitet. Det kan føles som en bølge af overvældende og uforklarlige følelser, som skaber en konstant frygt eller nervøsitet. Fysiske symptomer som hjertebanken, sveden, rysten og åndenød er helt almindelige, når angsten indfinder sig. Negative tanker og bekymringer bliver en konstant strøm, selv om du er i en situation, hvor du ikke er udsat for en trussel. Man kan føle konstant spænding, hvor man er fokuseret på potentielle farer, og følelsen af manglende kontrol over tanker og følelser er frustrerende.

Angst kan føre til undgåelse af udløsende situationer, der begrænser, hvordan man lever i dagligdagen. Det skaber et vedvarende alarmberedskab, hvor man konstant skanner for farer. Angst kan også medføre isolation, en følelse af adskillelse eller mangel på forståelse. Fra almindelig nervøsitet til panikanfald med livstruende følelser kan angst variere i intensitet og påvirke livskvaliteten. Det er en kompleks oplevelse, der kan tage form som social angst, helbredsangst, panikangst, generaliseret angst eller fobier, og det kan forstyrre dagligdagen, hvilket gør det svært at leve normalt.

Symptomer på angst kan være:

  • Hjertebanken og fysisk ubehag: Oplever hurtig puls, rysten, sveden og kan have følelsen af kvælning.
  • Konstant bekymring og tankemylder: Overdreven bekymring for fremtiden, konstant tankestrøm og svært ved at stoppe negative tanker.
  • Muskelspændinger og uro: Fysisk ubehag, som spændinger i muskler, rastløshed eller en generel følelse af uro.
  • Undgåelse og fysiske symptomer: Tendens til at undgå situationer, der udløser angst, samt opleve fysiske symptomer som træthed, kvalme eller svimmelhed.
  • Svært ved at koncentrere sig: Vanskeligheder med at fastholde fokus og koncentration på grund af overvældende angst og bekymringer.

Hvordan kan jeg hjælpe?

Metakognitiv terapi mod angst er en effektiv form for psykologisk hjælp. Målet med terapien er at forstå, at indgroede vaner og overbevisninger er med til at skabe og vedligeholde angsten. Måske har du allerede prøvet at komme angsten til livs, men falder tilbage i gamle mønstre. Her kan et forløb med metakognitiv terapi give dig ny viden og øvelser, hvor fokus fjernes fra selve tankerne og der i stedet arbejdes med, hvad vi gør ved vores tanker.

Når man er vant til at bekymre sig i timevis, fordi man tror, at det giver et overblik, bliver man fanget i en negativ spiral. I metakognitiv terapi anvender man ofte en metafor til at beskrive og forstå, hvordan man håndtere sine tanker. Et eksempel herpå er togmetaforen. Se for dig en banegård med perroner, hvor der altid afgår tog. Hvert tog repræsenterer en af de 30.000 til 70.000 tanker, som går gennem dit hoved dagligt. Hvis man giver bekymringstankerne meget plads, vil de opføre sig som et lokomotiv, der får koblet flere og flere vogne på og bliver tungere og langsommere og ender med at slæbe sig gennem landskabet.

I et forløb hos mig fokuserer vi derfor sammen på at reducere mængden af bekymringer og selvfokus for at mindske angstsymptomerne og genoprette livskvaliteten. Behandlingen af angst gennem metakognitiv terapi indebærer typisk et forløb på 6-12 sessioner.

Kontakt

Sammen lægger vi en plan og bliver klogere på dine vaner, så vanerne kan brydes. Jeg tilbyder professionel behandling af stress, angst og depression, i klinikken i Odense og gennem online terapi, og hvert forløb tilrettelægges, så det passer til dig og dine behov. Har du spørgsmål til mig eller min terapi, er jeg til rådighed og vender hurtigst muligt tilbage til dig

Book tid